«نظر» به آسمانها
نظر به آسمانها شش آیه دارد، که اگر بخواهیم به تفکیک نگاه کنیم، در شش موضوع، که هر موضوع یک آیه دارد دستهبندی میشود.
۱- نظاره ملکوت آسمانها و زمین توسط کافران
این موضوع در آیه ۱۸۵ اعراف مطرح شده است: «أَ وَ لَمْ يَنْظُرُوا في مَلَکُوتِ السَّماواتِ وَ اْلأَرْضِ»؛ آیا کافران به ملکوت آسمان ها و زمین نگاه (از نوع نظاره) نمیکنند؟ جالب است که خداوند یکبار این موضوع را برای ابراهیم(ع) فرموده است و یکبار برای کافران. آیا بین این موضوعات ارتباطی هست؟ انشاءالله در آینده صحبت میکنیم.
۲- برجهایی در آسمان قرار داده شده که برای ناظران زینت داده شده است.
این مطلب هم یک آیه دارد: «وَ لَقَدْ جَعَلْنا فِي السَّماءِ بُرُوجًا وَ زَيَّنّاها لِلنّاظِرينَ» (حجر: ۱۶)
البته شاید صحیح این باشد که در آسمان ستارگان، هم برج قرار داده شده و هم آن آسمان زینت داده شده برای ناظران.
۳- نظارهی این که آسمان بالاسر چگونه بنا شده و زینت داده شده است.
بحث زینت را که نگاه کنیم، چه در آیه ۱۶ سوره حجر و چه در آیه ۶ سوره ق به آسمان، یعنی آسمان ستارگان، نسبت داده شده است. این موضوع قابل نظاره است که آسمان ستارگان چگونه بنا شده و چگونه زینت داده شده و این که هیچ خلل و فرجی ندارد. پس خود این سه عنوان دارد: نظاره اینکه آسمان بالاتر چگونه بنا شده؛ نظاره اینکه چگونه زینت داده شده؛ و نظاره اینکه خلل و فرجی ندارد.
۴- نظاره کیفیت رفعت آسمان
در آیات ۱۷ و ۱۸ غاشیه آمده است: «أَ فَلا يَنْظُرُونَ إِلَي اْلإِبِلِ کَيْفَ خُلِقَتْوَ إِلَي السَّماءِ کَيْفَ رُفِعَتْ»؛ آیا نگاه نمیکنند که آسمان چگونه رفعت داده شده است!؟
۵- نظاره آن چه که در آسمانها و زمین است
آیه ۱۰۱ یونس این گونه است: «قُلِ انْظُرُوا ما ذا فِي السَّماواتِ وَ اْلأَرْضِ»؛ بگو نگاه کنند چه در آسمانها و زمین است.
جالب است که صحبت درباره کافران است؛ کسانی که در باغ نیستند! طبق این آیه حتی آنها هم میتوانند آنچه در آسمانها و زمین هست را نظاره کنند.
۶- انتظار غیب آسمان ها وزمین
در سوره هود آیات ۱۲۲و۱۲۳ داریم: «وَ انْتَظِرُوا إِنّا مُنْتَظِرُونَ- وَ لِلّهِ غَيْبُ السَّماواتِ وَ اْلأَرْضِ»؛ باید نگاه کرد و با نگاه انتظار کشید و انتظار ظهور غیب السموات و الارض را داشت.